Szépkilátó

A 71-es útnál fekszik a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó. Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt. A domb alján található, a II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt és Római-forrást az 1940-es években kezdték el feltárni.


Parkolás a főút mellett, a kialakított parkolóban. A település felett 2 kilátó is található.

A romok jelenleg a Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány által üzemeltetett tábor területén láthatók. A szelíd lejtőjű dombon álló fektefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette.
A Szépkilátó tövében fakadó forrás szolgáltatta a hajdani római villa fürdőépületének vízellátását. Később Kápolna-kútnak is hívták. 2001-ben újította föl a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

Balatongyörök település a tó egyik legszebb pontján fekszik: a természeti táj változatos szépségét a környező hegyek és erdők érintetlensége, a lágy domboldalak, a kilátókról nyíló panoráma, a Balaton izgalmas vízi világa adja meg.
Ősi múltja, az évszázadok alatt kialakult népi építészet és a XX. század lendületes fejlődése adta a régi és az új együttélését, amely a virágoktól pompázó utcákkal párosulva mesebelivé varázsolja a községet.

A balatongyöröki Szépkilátóról a legszebb balatoni panoráma tárul a szemlélődő elé. Számtalan költőt, többek között Eötvös Károlyt is megihlette ez a táj. Gyermekmedencés, vízicsúszdás strandja – mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt szinte minden sportágban szórakozási lehetőséget nyújt – a leggondozottabb, legtisztább vizű balatoni strandok közé tartozik. A szőlőhegyek zamatos borai, a borkóstoltatás hagyománya, a hangulatos vendéglők ételei, a falu sokféle turisztikai szolgáltatása, a szálláslehetőségek színvonalas kínálata, a tavasztól őszig tartó programok felkeltik az érdeklődést.


A kirándulást kedvelők kényelmes gyalogtúrát tehetnek a falut átölelő Keszthelyi-hegységben, ahol számtalan védett növényritkaságban gyönyörködhetnek, ezenkívül autóspihenő, esőház, szalonnasütők, kilátók teszik komfortosabbá a kikapcsolódást. Horgászás szempontjából a leghosszabb partszakasza Balatongyöröknek van. A júliusi borfesztivál, az augusztusi boros forgatag, a szeptemberi szüreti mulatság, felvonulás a környékből több ezer érdeklődőt vonz. Balatongyörökön a szabadidő eltöltésének gazdag kínálata, a pihenést, kikapcsolódást szolgáló atmoszférája hívja és várja a vendégeket.

forrás: http://www.balcsi.net/balatongyorok-szepkilato.html; http://www.balcsi.net/balatongyorok.html

Szépkilátót az alábbi úton lehet elérni: